
Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
ΓΓ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
Το άγχος εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σε καρκινοπαθείς μετά την αρχική θεραπεία
Το αίσθημα ανησυχίας και το άγχος είναι συνηθισμένα στον καρκίνο. Αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από την αβεβαιότητα για το μέλλον και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες φάσεις της νόσου κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας, αλλά και της παρακολούθησης μετά την αρχική θεραπεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται μετά την θεραπεία που θα δείξουν αν έχουν θεραπευθεί, αν η κατάστασή τους είναι στάσιμη ή αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις αν υπάρχουν συμπτώματα, όπως ο πόνος. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς νιώθουν αρκετά άβολα. Έτσι, εκτός από την ανησυχία τους απασχολεί επιπλέον ο πόνος ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και τα δύο ζητήματα ταυτόχρονα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν μερικοί τρόποι για να τον έλεγχο του άγχους ενώ αναμένονται τα’ αποτελέσματα των εξετάσεων.
Σε περιόδους αβεβαιότητας ή ανησυχίας συχνά βοηθά να αναφερθούν και να περιγραφούν στο γιατρό όλα αυτά τα συναισθήματα. Μερικές φορές η περιγραφή μπορεί να είναι δύσκολη γιατί μπορεί απλώς να είναι μια αόριστη αίσθηση δυσφορίας.
Καταρχήν ο προσδιορισμός του άγχους μπορεί να γίνει υπολογίζοντας το είδος του άγχους που υπάρχει σύμφωνα τις πράξεις, τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του. Ρωτάει κάποιος τον εαυτό του εάν κάποιο από τα παρακάτω ισχύει για αυτόν και το ποσοστό μπαίνει σε μία κλίμακα από το "0" (καθόλου) έως το "10" (το χειρότερο που μπορεί να έχει). Αυτό θα του δώσει κάποιες πληροφορίες για να μπορέσει να το συζητήσει με το γιατρό.
Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ποικίλες:
• Πηγαίνει στο δωμάτιο πάνω και κάτω
• Είναι ευέξαπτος
• Κλαίει εύκολα
• Κοιμάται πάρα πολύ ή πολύ λίγο
Τα συναισθήματα είναι και αυτά ποικίλα:
Η καρδιά του χτυπά πιο γρήγορα
Έχει πονοκεφάλους και πόνους μυών
Δεν έχει όρεξη για φαγητό
Έχει στομαχόπονο ή διάρροια
Αισθάνεστε κουρασμένος, αδύναμος, ή ζαλισμένος
Νιώθει σφίξιμο στο λαιμό και το στήθος
Σκέψεις για το πώς αισθάνεται όσον αφορά τη γενική κατάσταση
Σκέψεις για το τι θα συμβεί
Αυτές οι ανησυχίες μπορούν να περιλαμβάνουν
• Δυσφορία για την ίδια την εξέταση (όπως τη μαγνητική τομογραφία, την αξονική τομογραφία κ.α.)
• Αγωνία για το αν η εξέταση θα δείξει ότι ο καρκίνος έχει εξαφανιστεί ή έχει εξαπλωθεί
• Αν ο ασθενής έχει και συμπτώματα αυτά επιτείνονται και αυτό αυξάνει τις
• Η αγωνία αυτή και οι ανησυχίες μπορεί να επηρεάσουν όλη την οικογένεια αλλά και την απόδοση στην εργασία.
Τρόποι για τον έλεγχο του άγχους κατά την αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σε καρκινοπαθείς:
Πόσες πληροφορίες χρειάζεται ο ασθενής για να αισθάνεται άνετα; Είναι ο τύπος του ανθρώπου που αισθάνεται καλύτερα όταν ξέρει κάθε λεπτομέρεια της κάθε διαδικασίας και όλες τις πληροφορίες που θα αποκαλυφθούν από τις εξετάσεις; Αν ναι, είναι καλή ιδέα να κάνει ερωτήσεις έως ότου μείνει ικανοποιημένος.
Από την άλλη πλευρά, ίσως να είναι το είδος του ατόμου που λέει, «εγώ ανησυχώ περισσότερο αν γνωρίζω πάρα πολύ. Αν ναι, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο γιατρός από τους συγγενείς γι’ αυτό.
Πρέπει να κρατήσει την προσοχή του στο τι ισχύει σήμερα και όχι στο τι θα συνέβαινε εάν. Πρέπει να δει την εξέταση ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τον γιατρό του που θα την χρησιμοποιήσει για την καλύτερη θεραπεία γι’ αυτόν.
Άλλες στρατηγικές για τη διατήρηση της ψυχραιμίας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων περιλαμβάνουν:
• Άσκηση
• Μουσική
• Διαβάζοντας κάτι ευχάριστο κι ενδιαφέρον
• Κάνοντας το αγαπημένο χόμπι
• Με χαλάρωση ή διαλογισμό, ξαπλωμένος και αναπνέοντας αργά μέσα και έξω, εστιάζοντας στην κίνηση της αναπνοής.
• Μιλώντας για τα συναισθήματά του με την οικογένεια, τους στενούς φίλους ή μια ομάδα υποστήριξης
• Υπενθυμίζοντας στον εαυτό του την πνευματικότητά του, ανεξάρτητα από την πίστη ή τις πεποιθήσεις ή τις ανέσεις που έχει
Πρέπει να πιστεύει και αρκετά στην "τύχη"
Σε μερικούς πολιτισμούς, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μοίρα καθορίζεται από τον Θεό ή με ισχυρές άλλες δυνάμεις. Για μερικούς ανθρώπους, μια τέτοια πεποίθηση μπορεί να είναι παρήγορη κατά τη διάρκεια του άγχους κατά την αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Σε άλλους βέβαια μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος. Γι’ αυτό θα πρέπει να μοιραστεί τις σκέψεις με το γιατρό του και τον πνευματικό του σύμβουλο.
Τo άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της Σαββούλας Μάλλιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της συγγραφέως. Copyright Σάββη Μάλλιου® All rights reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου