
Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα
Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πνευμόνων στους καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναδεικνύει τη σημασία της ποικιλίας, πέρα από την ποσότητα.
Η μελέτη, υπό τον επιδημιολόγο Μπας Μπουένο-ντε-Μεσκίτα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» (Επιδημιολογία Καρκίνου, Βιοδείκτες και Πρόληψη) της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έρευνα κάλυψε περίπου 452.000 άτομα στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.613 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να έχει πιο σημαντική προστατευτική δράση σε σχέση με την ποσότητα που καταναλώνεται. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές όχι μόνο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, αλλά και ενός πλούσιου μείγματος από αυτά.
Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, άσχετα από τη διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του πνεύμονα. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, γι' αυτό δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, παρά τις προσπάθειές τους. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει σημασία η προσεκτική διατροφή με μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καλημέρα σας, ήθελα να ρωτήσω ποια διατροφή θα βοηθούσε καρκινοπαθή με ιστορικό έλκους στο στομάχι, και καρκίνο σε στομάχι, πνεύμονα, συκώτι που έχει παρουσιάσει αναιμία και πρόκειται να κάνει ήπια χημειοθεραπεία με γιαπωνέζικα χάπια. Ο ογκολόγος στην Πάτρα πρότεινε διατροφή ελκοπαθούς. Αλλά συνάδει αυτή με όλα αυτά τα θαυματουργά που διαβάζω στις σελίδες σας; Μήπως ταλαιπωρήσουν το στομάχι του; Ποια διατροφή δεν θα τον επιβάρυνε και θα του πρόσφερε τα μέγιστα; Πρόκειται για τον πατέρα μου. Είναι 88 ετών και μέχρι πριν 15 μέρες δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και τον θέλουμε κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμη! Δυστυχώς οι γιατροί δεν μας έδωσαν πολλές ελπίδες. Αλλά πιστεύω στη δύναμή του, και στη δύναμη του φαρμακείου της φύσης, (χωρίς να σημαίνει οτι απορρίπτω την φαρμακευτική αγωγή) Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Όμως αυτό το θέμα με το στομάχι...; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή