tag:blogger.com,1999:blog-6830290357365496403.post6071515327848645664..comments2022-11-01T15:42:23.876+02:00Comments on Πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση καρκίνου: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣΣάββη Μάλλιουhttp://www.blogger.com/profile/10711714057522974521noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-6830290357365496403.post-87513664259820685822010-01-28T08:35:54.837+02:002010-01-28T08:35:54.837+02:00Το 6ο Γυμνάσιο Σερρών 1997-1998 γράφει:
Τα λάδια ε...Το 6ο Γυμνάσιο Σερρών 1997-1998 γράφει:<br />Τα λάδια είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου γιατί περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα λάδια είναι φυτικής προέλευσης. Τέτοια λάδια είναι το φυστικέλαιο, το αραβοσιτλαιο, το ελαιόλαδο και άλλα. <br />Το ελαιόλαδο είναι το πιο φυσικό λάδι από όλα τα άλλα. Η χημική του σύσταση συντελεί πολύ στην καλή ανάπτυξη και κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι κρατά σε καλή κατάσταση το κεντρικό νευρικό σύστημα μεχρι τα βαθιά γηρατιά. Έρευνες που έχουν γίνει στην Κέρκυρα και στην Κρήτη δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνο ελαιόλαδο δεν πεθαίνουν από παθήσεις καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί το ελαιόλαδο δεν αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα. <br />Είναι το πιο γευστικό λάδι και χρησιμοποιείται για όλα τα παρασκευάσματα . Καλύτερα είναι να τρώγεται ωμό. <br />Τα λάδια δίνουν 9 θερμίδες κατά γραμμάριο. Γι΄ αυτό και προδιαθέτουν σε παχυσαρκία. <br />Ελαιόλαδο<br />Το σπουδαιότερο για την Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες φυτικό ελαιόλαδο. Είναι υγρό κιτρινοπράσινο με ευχάριστη οσμή και γεύση. Βγαίνει από τους καρπούς της ελιάς με την πολτοποίησή τους και με την συμπίεση κατόπιν του πολτού. Ο καρπός συνθλίβεται πρωτού ωριμάσει τελείως. Η εξαγωγή του λαδιού πραγματοποιείται στα ελαιοτριβεία. <br />Χρησιμοποίηση . Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αποτελεί το εκλεκτικότερο μαγειρικό έλαιο. Αποτελεί βασική τροφή του λαού μας και είναι ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα εξαγωγής για τη χώρα μας. Χρησιμοποιείται επίσης στην κονσερβοποίηση ψαριών καθώς και ως φωτιστικό ολικό στα καντήλια , στους πολυελαίους και στην εκτέλεση ορισμένων μυστηρίων ακόμη και στην ταφή των νεκρών. Συμβολίζει τη θεία ευσπλαχνία , τη βοήθεια του Θεού και τη θεραπεία. Το κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία ή ως λιπαντικό. <br />Λειτουργική χρήση του ελαίου έκαναν οι προχριστιανικοί θρησκείες. Το χρησιμοποιούσαν στο άναμμα των λύχνων ή για να αλείφουν τους ασθενείς ή το πρόσφερναν σπονδή στους θεούς. Οι Εβραίοι άλειφαν με έλαιο ιερά πρόσωπα και πράγματα. Με ελαιόλαδο εξάλλου έκαιγε και η “εφταφωτή λυχνία” . <br />Ελαιόλαδο και τηγάνισμα. Το ελαιόλαδο συνιστάται ανεπιφύλακτα για το τηγάνισμα των τροφών λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά [α-τοκοφερόλη και πολυφαινόλες]. Γι΄ αυτό μπορεί να εκτεθεί σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες μεχρι να υποστεί αλλοιώσεις . <br />Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, κατά το τηγάνισμα, το ελαιόλαδο δεν διαποτίζει την τροφή αλλά παραμένει στην επιφάνεια, σε αντίθεση με τα άλλα λίπη ή έλαια, που απορροφώνται από τις περισσότερες τροφές, κάνοντάς τις έτσι βαριές. Το ελαιόλαδο, ακόμα κι αν θερμανθεί στους 200ο C, διατηρεί τη χολεκκριτική και χολαγωγό ιδιότητά του και δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία του συκωτιού ή στον μεταβολισμό των λιπιδίων. <br />Διατήρηση ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατηρείται για 12 έως 18 μήνες περίπου, αρκεί να μην έρχεται σ΄ επαφή με το φως και τον αέρα και να διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην περίπτωση που γίνεται προμήθεια του ελαιολάδου της χρονιάς, είναι καλό να διατηρείται σε καλά κλεισμένα, αδιαφανή και ανοξείδωτα δοχεία ή σκούρα μπουκάλια, σε δροσερό περιβάλλον [10-15ο C], μακριά από φως και μυρωδιές. <br />Ποια είναι η ημερήσια ποσότητα ελαιολάδου που συνιστάται; Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις, η καθημερινή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρέπει να ανέρχεται στο 10-15% της συνολικής ενέργειας. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας μπορεί να δοθεί από το ελαιόλαδο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοαόρεστα λιπαρά οξέα. Η ποσότητα αυτή καλύπτει κατά ένα μεγάλο μέρος τις καθημερινές μας ανάγκες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε .Σάββη Μάλλιουhttps://www.blogger.com/profile/10711714057522974521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6830290357365496403.post-29506384125563561792010-01-27T20:59:55.725+02:002010-01-27T20:59:55.725+02:00Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον!Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον!ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗhttps://www.blogger.com/profile/02189164713430246208noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6830290357365496403.post-81832750504100945522010-01-27T20:47:58.194+02:002010-01-27T20:47:58.194+02:00ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Κ...ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ <br />Υπάρχουν ιστορικές ενδείξεις ότι τα φύλλα της ελιάς τα χρησιμοποιούσαν πριν τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου...κατά των μικροβίων αλλά και για την καταπολέμηση του πυρετού. Στην ιστορία των αρχαίων Αιγυπτίων αναφέρεται ότι εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς το χρησιμοποιούσαν για την διατήρηση του σώματος των νεκρών (μούμιων), αφού παρεμπόδιζε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταστρέφουν τις σάρκες. <br />Στους μετέπειτα αιώνες το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, βρέθηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό και από το κινίνο ακόμα, κατά της ελονοσίας.<br />Στις τελευταίες δεκαετίες, έρευνες επιστημόνων από διάφορα κέντρα ερευνών ανά τον κόσμο, αναφέρονται στις “θαυματουργές” ιδιότητες των φύλλων ελιάς:<br /><br />Επιστήμονες από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έδειξαν ότι είχαν 98% επιτυχία στην καταπολέμηση διαφόρων χρόνιων μολύνσεων χρησιμοποιώντας εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χωρίς παρενέργειες.<br /><br />Άλλες έρευνες από το Ισραήλ, βρήκαν ότι, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς ήταν αποτελεσματικό κατά του μικροβίου του στρεπτόκοκκου, κατά της χρόνιας κόπωσης, ότι ενισχύει το σύστημα άμυνας του οργανισμού (αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων), ενώ αναφέρεται ότι είναι και αποτελεσματικό κατά μιας σειράς σοβαρών λοιμώξεων που σχετίζονται με των AIDS.<br /><br />Άλλες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης της Ιταλίας δείχνουν ότι το συστατικό ολεοροπεΐνη που περιέχεται στα φύλλα της ελιάς, και που είναι η πικρή αυτή ουσία των φύλλων, αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά με το να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.<br /><br />Επίσης οι ουσίες ρουτίνης, λουτεολίνης και εσπεριδίνης μαζί με σημαντικές ποσότητες βιοφλαβονοϊδών, φυσικής βιαταμίνης C, περιέχονται στα φύλλα της ελιάς.<br /><br />Μελέτες από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου της Ιταλίας δείχνουν ότι εκχύλισμα φύλλων ελιάς, έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες, προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και ακόμα πολλές φορές καρκίνων.<br />Όλα αυτά τα ευρήματα των επιστημόνων, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις επί αιώνες γνωστές ενδείξεις σχετικά με το ελαιόλαδο, που και αυτό περιέχει σε διαφορετικές ποσότητες, μερικά από τα συστατικά των φύλλων. Το ελαιόλαδο είναι εκείνο που προσφέρει στους μεσογειακούς λαούς χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων.<br />Τώρα, τα φύλλα ελιάς φαίνεται ότι προσφέρουν νέες ελπίδες, για τόνωση του συστήματος άμυνας του οργανισμού, με αντιοξειδωτικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς και ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό αντιβιωτικό, χωρίς παρενέργειες.<br /><br />Πόσα άραγε ευεργετήματα θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει αν, επιστρέφαμε προς τη φύση. Αν μελετούσαμε βαθύτερα, τις ενδείξεις που κληρονομήσαμε από την χιλιάδων χρόνων ανθρώπινη εμπειρία, της χρήσης φυσικών απλών παρασκευασμάτων, από ουσίες που υπάρχουν γύρω μας σε αφθονία. Ουσίες, που η κερδοσκοπία παραμέρισε, απέκλεισε και πολέμησε, στερώντας τον άνθρωπο από τόσα και τόσα αποτελεσματικά, φθηνά (χωρίς αποκλειστικές εκμεταλλεύσεις) προϊόντα, προσιτά και διαθέσιμα σε όλους, σε άφθονες ποσότητες.Σάββη Μάλλιουhttps://www.blogger.com/profile/10711714057522974521noreply@blogger.com